Jdi na obsah Jdi na menu

Čarodějnická zkouška

I pro letošní 30. duben obec a knihovna připravili stavění májky s doprovodným programem. Ale vše začalo trochu netradičně, a to asi ve 4 hodiny odpoledne stavbou nové trampolíny na dětském hřišti. Trampolína byla pořízena z peněz, které obec dostala za ocenění v loňském roce v soutěži Vesnice roku. Netrvalo ani hodinu a díky několika párům šikovných rukou stála trampolína v celé své kráse a ihned na ní začaly skákat děti malé i větší, některé jen s krátkými přestávkami až do pozdních večerních hodin.
 
Pak už vše pokračovalo jako obvykle - pánská část těch, kteří se přišli pobavit a popovídat si, se postarala o pokácení staré a vztyčení nové májky. Také o postavení a vybavení občerstvovacího stanu.
 
Dámská část vesměs usměrňovala své ratolesti, které se brzy pustily do Čarodějnické zkoušky. Potkaly totiž starou čarodějnici, která potřebovala pomocníky. A protože děti se rozhodly, že z nich budou skvělí čarodějové a čarodějnice (což většina z nich podpořila i svými kostýmy), pustily se do jednotlivých úkolů. Nejprve musely ochutnat hada nebo žábu, pak vyrobit koště, proletět se na něm, skočit přes oheň, trefit se kohoutím pařátem do čarodějného koše a vylovit z pytle jednu z čarodějnických havětí - ještěrku, hada, myš, pavouka a podobně. Posledním úkolem bylo vyrobit lektvar, a to už dělaly děti s čarodějnicí dohromady. Natrhaly kouzelné kvítí, v hrnci jej smíchaly s hadí žlučí, odvarem z ropuchy a kouzelným práškem a pak to bublalo a přetékalo a děti musely pronést mocné zaklínadlo. Lektvar pak všechny ochutnaly a na závěr proběhly "zlatou bránou", kterou pomohli vytvořit dohlížející rodiče. Po plácnutí koštětem, což potvrzovalo splnění čarodějnické zkoušky, dostali malí čarodějové a malé čarodějky několik kouzelnických dobrot a také osvědčení o zkoušce.