Jdi na obsah Jdi na menu

Adventní nedělě - 30.11.2014

Letos se  již po páté konalo na návsi na první adventní neděli rozsvěcení vánočního stromku. Ten, který letos Jan Čunát vybral a přivezl, byl zase o kousek vyšší než loni. A tak měl místostarosta Milan Král i přes svou výšku co dělat, aby z žebříku dosáhl až ke špičce a mohl tam umístit žárovičky a hvězdu z papírových ruliček, kterou pro obec vyrobila Marie Nováková. Po čtvrté hodině už byla navěšena všechna světélka a děti se pustily do dalšího zdobení. K ozdobám z předchozích let připojily i nové, které si samy v knihovně vyrobily.

Za zvuků vánočních písniček přicházející občané mířili povětšinou nejdřív k občerstvovacímu stanu. Tam mohli dostat na zahřátí grog, punč nebo svařené víno, které byly v sychravém chladném počasí opravdu příjemným povzbuzením. Na ochutnání bylo i domácí cukroví a jiné dobroty přinesené některými šikovnými hospodyňkami.

Kolem půl páté začalo krátké vystoupení místních dětí,  které se  od října nacvičovalo v knihovně. Úvod patřil ptačí koledě. Děti, coby ptáčkové, přiletěly k jesličkám, ve kterých ležel malý Ježíšek, a říkaly mu koledu. Potom zahrál na kytaru a zazpíval Jirka Komárek Tichou noc a děti v ptačích kostýmkách opět nastoupily u jesliček a recitovaly další vánoční a zimní básničky. Marie Šáchová je poté doprovodila na kytaru a zazpívaly několik koled, které zakončily refrénem písně Vánoce, Vánoce a zvoněním zvonečků. Vystoupení zakončil Stanislav Drozd, který zatroubil na trubku další vánoční koledu. Děti dostaly za velkou snahu a píli od obecního úřadu  balíčky s dobrotami.