Jdi na obsah Jdi na menu

Adventní nedělě

1. prosince 2013

 Letos už po čtvrté za sebou uspořádala obec a knihovna na první adventní neděli rozsvěcení vánočního stromečku. Již dopoledne byl vztyčen krásný velký smrk a kolem čtvrté hodiny odpoledne byla zahájena stavba občerstvovacího stanu, příprava hudební aparatury, kterou obsluhovali Tomáš a Martin Štemberkové, a rozmisťování světýlek a posléze i vánočních ozdob na strom.

Pak přišlo vystoupení oseckých dětí. Paní knihovnice Václava Štemberková přivítala všechny příchozí a seznámila je s programem. Nejprve zatroubil Zdeněk Komárek ml. na lesní roh jednu koledu a pak děti sehrály pohádku o kůzlátkách, kterou již od října pilně nacvičovaly. Paní Marie Šáchová poté s Jirkou Komárkem zazpívala další koledu a děti nastoupily a přednesly 3 vánoční básničky a - opět v doprovodu paní Šáchové - zazpívaly Půjdem spolu do Betléma a Vánoce, Vánoce. Po velkém potlesku všech diváků dostaly všechny vánoční punčochu plnou dobrot a pak ještě na klávesy zahrála a zazpívala Martina Šáchová z Vodňan. Celé pásmo pak poslední koledou na lesní roh uzavřel opět Zdeněk Komárek ml.

Nato se ujal slova starosta Pavel Procházka a poděkoval dětem i všem, kdo rozsvěcení stromečku připravovali. Zástupci obce pak jako poděkování předali paní knihovnici Václavě Štemberkové, paní kronikářce Ivaně Pleskačové a paní Marii Šáchové vánoční hvězdy a paní knihovnice dostala ještě jednu květinu za úspěch, kterého dosáhla v soutěži Vesnice roku 2013 s knihovnou. Starosta obce i paní knihovnice pak poděkovali všem, kdo se na soutěži podíleli.

No a pak už byl stromeček slavnostně rozsvícen a každý si mohl dojít do stanu ochutnat cukroví, které šikovné hospodyňky doma napekly, a také výborný punč, grog či svařené víno.

Akce se zúčastnilo na 90 dospělých a přes 20 dětí.