Jdi na obsah Jdi na menu

Májka a čarodějná kniha kouzel

1.jpg

Jako každý rok, i letos se na 30. dubna v Oseku stavěla májka. Ta stará se samozřejmě nejprve musela pokácet, nová odkůrovat, přiříznout, ozdobit a za pomoci techniky a silných chlapů vztyčit. A i letos měla knihovna pro děti připravený doprovodný program, nazvaný Čarodějná kniha kouzel.

Byla totiž jednou jedna čarodějnice a ta byla hodně popletená. I když jí bylo už 488 let, pořád ještě neuměla moc dobře čarovat. A tahle čarodějnice měla knihu kouzel. Jenomže jak během svého života čarovala a moc jí to nešlo, tak se občas stalo, že nějaká kouzelná formule z knihy zmizela. Ale když nemá čarodějnice ve své knize všechna kouzla, nesmí na čarodějnický slet... A tak čarodějnice poprosila děti, aby jí pomohly ta kouzla získat. Děti si tedy vzaly košíček a vrhly se na plnění úkolů.

Nejprve musely uhádnout na velké tabuli všechny čarodějnické pomůcky a pomocníky, potom házely míčky do čarodějného koše, sbíraly kouzelné lektvary, skákaly v pytlích, létaly na košťatech a nakonec zatloukaly hřebíky. A za každou zvládnutou disciplínu dostaly do košíčku jedno kouzlo. Nakonec je všechna spočítaly a nalepily na volná místa do knihy. Hurá!!! Čarodějnice jásala, že má knihu zase celou a může letět na čarodějnický sněm tancovat a skákat přes oheň, a jako poděkování od ní děti dostaly bonbóny, lampióny a pamětní medaile.

Než dospělí májku připravili ke vztyčení, přiletěla na koštěti ještě jedna hodná čarodějnice, s krysou na rameni a pavoukem na hábitu, která učila děti létat a pak se s nimi i vyfotila. Když byla májka postavena, všichni si opekli buřty a nakonec i jednu papírovou čarodějnici na ohni spálili.

Obec jako tradičně zajistila jídlo a pití a zázemí ve velkém stanu. Na 100 dětí a dospělých si užilo příjemné odpoledne, které se u některých protáhlo až do pozdních nočních hodin.