Jdi na obsah Jdi na menu

Povolání - lékař

Již čtvrtým rokem pokračuje knihovna ve svých čteních pro děti a pro letošek vybrala téma: povolání.

Prvním, se kterým se děti v úterý 9. února 2016 seznámily, byl lékař. Nejprve si  řekly, kdo je takový lékař nebo lékařka a co dělá. Z několika pěkných knížek (Pojďte si hrát na lékaře; Čím budu až vyrostu; Čím budu? a Barbie - čím chci být?) se o tomto povolání mnohé dozvěděly. A protože už některé z dětí chodí do školy a umějí dobře číst, také se do čtení zapojily. O paní doktorce se naučily i básničku.

A protože jedna z maminek pracuje u rychlé záchranné služby, pověděla dětem, s jakými úrazy a nehodami se mohou setkat a co mají dělat. Všichni si vyzkoušeli obvazování, někteří zafixování ruky v trojcípém šátku a také zkoušeli "telefonovat" o pomoc, což se ukázalo, že není vůbec jednoduché.

Pak si děti poslechly písničku Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře Pan doktor Janoušek a už byla vytvořena ordinace a čekárna a paní knihovnice se proměnila v paní doktorku a s pomocí sestřiček ordinovala. Opravdickým stetoskopem poslouchala, zda jsou pacienti v pořádku, některé bylo třeba ovázat, jiným dát injekci, někteří dostali recept na léky. Každé z dětí si také poslechlo stetoskopem tlukot vlastního srdíčka.

Když byla "čekárna" prázdná a všichni ošetřeni a vyšetřeni, daly si děti malou svačinku a byl čas jít domů.