Jdi na obsah Jdi na menu

Slet čarodějnic - 2016

Čarodějnice Meluzína a její sestry

V Oseku se letos konal patrně největší slet čarodějnic široko daleko. A povedlo se to díky soutěžní šipkované s názvem "Příběh čarodějnice Meluzíny", kterou pro letošní rok připravila knihovna pro děti na 30. dubna, tradiční den stavění májky.

Již v půl čtvrté vyrazily děti s rodiči od jednoho stanoviště ke druhému, aby splnily různé úkoly a poslechly si vždy další kousek příběhu. Start byl u domu č. 44, u paní Novákové, kde děti zjistily, že čarodějnice Meluzína byla na rozdíl od většiny své rodiny hodná a že si někde v Oseku udělala své doupě. Děti se posilnily sladkými žížalkami, dostaly na krk cedulky a po červených fáborkách se vydaly k další Meluzínině hodné sestře.

Dozvěděly se, že Meluzína moc ráda a rychle létala na koštěti a že pak ztrácela spoustu věcí. A taky že vařila lektvary. Pomohly jí posbírat, co na svých cestách vytrousila, a na další zastávce zase sbíraly houby a lesní plody. U rybníčku poblíž bažantnice prala další hodná sestra čarodějnice prádlo a děti jí ho pomáhaly pověsit na šňůru.

U lesa čekala pátá čarodějnice, aby jim pověděla o tom, jak jednou přišla velká voda a Meluzíně vyplavila doupě. Čarodějnice se musela schovat u kamaráda čerta. Děti pomáhaly odvážet na kolečkách všechny odplavené věci a také zkoušely čerta probudit. Ale ten byl už starý a hluchý a pořád spal, a tak ho musely nechat na jeho stromě spát dál a pokračovat na předposlední stanoviště.

Šestá sestra jim vyprávěla o tom, jak Meluzínu navštívili zlí příbuzní a když zjistili, že pořád není zlá jako oni, ale koná dokonce dobré skutky, začali po ní házet svá košťata. Děti si házení košťaty také vyzkoušely a pak už se přemístily přímo k doupěti Meluzíny. Musely jí pomoci s domácím úkolem, protože čarodějnice chodí do školy jen někdy. Pak ukázaly děti své kartičky, na kterých měly razítka za splnění všech předchozích úkolů, a dostaly za odměnu čarodějnické dobroty a lampion.

S pomocí jednoho silného tatínka pak ještě přepravily na náves na připravenou hranici figurínu čarodějnice, kterou si Meluzína vyrobila, aby ji mohla spálit a tak už úplně zapomenout na všechny své zlé příbuzné.

A kdo dával pozor, živých čarodějnic napočítal sedm. Všechny došly až na náves i s dětmi a okoukávaly, jak pokročily přípravy stavění májky. Ta už byla nazdobená a brzy ji s obligátní pomocí bagru chlapi zvedli a upevnili.

Děti přerušily skákání na trampolíně, která se po zimní přestávce opět objevila na dětském hřišti, jen na opékání buřtů. Všichni shromáždění, děti i dospělí, ale zpozorněli, když byla kolem osmé hodiny večerní ohlášena ohňová šou. Krátké, ale krásné vystoupení s hořícími koulemi předvedla Kateřina Stehlíková z Milevska. Všem se to tak líbilo, že musela ještě přidávat.