Jdi na obsah Jdi na menu

Výlet na Makov

image.jpg

Na sobotu 10. května 2014 zorganizovali knihovna a obec Osek výlet do Makova u Čížové. Tam se nachází v malebném koutě u rybníka téhož jména (čili Makov) záchranná stanice živočichů, kterou naše obec, jako jedna z mnoha, také sponzoruje. Stanice byla vybudována v roce 1993 a v roce 2013 prošla velkou rekonstrukcí.

Počasí nám přálo a v 9 hodin ráno vyrazilo autobusem z návsi 12 dospělých a 20 dětí a o půl hodinky později vystoupilo v Nové Vsi. Po necelém kilometru chůze nás přivítali pracovníci stanice manželé Mirka a Libor Šejnovi a paní Jiřina Račanová.

Vzhledem k velkému počtu nás rozdělili na dvě skupiny. Jedna šla poznávat zvířátka na obrázcích a druhá se šla podívat na ta živá do stanice. Obcházeli jsme všechny voliéry jednu po druhé a poslouchali zajímavé povídání o jejich obyvatelích - krkavci, zajíci, králíkovi, křepelkách, koroptvích, veverkách, sojce, různých druzích sov, dravců i drobných ptáků. Na ohrazeném prostoru jsme pokukovali po kachnách, husách a čápovi a kdo měl štěstí, zahlédl i srnky. Moc se všem líbily vydry, které žijí ve stanici už 10 let. A kdo měl odvahu, mohl si vzít na rukavici i sněžnou sovu. Zvířátka, která tu byla k vidění, již ve většině případů do přírody nemohou být vrácena, protože nejsou schopna se o sebe sama postarat. Ptáci mají často zkrácená křídla, kvůli nehodám s elektrickým vedením; nebo jsou tu zvířátka, která byla nalezena jako mláďátka a tudíž je nikdo nemohl naučit lovit nebo hledat si potravu.

Po dokončení "kolečka" kolem všech voliér a výběhů se skupiny vyměnily. Před polednem jsme si na místním ohništi všichni opekli buřtíky a děti v klubovně namalovaly obrázky zvířátek, která viděly. Každý dostal z Makova samolepku a informační leták a mohl si zakoupit pěkné magnetky se zvířátky. V klubovně bylo možno sledovat na velké obrazovce i hnízdo čápů, které nepřetržitě sleduje webová kamera.

Záchranná stanice je místo, které se nám všem moc líbilo a kdo jste tam ještě nebyli, určitě se jeďte podívat. Informace o ní získáte na webových stránkách http://makov.cz/. Mimo jiné se můžete dozvědět, že v roce 2013 přijali celkem 277 živočichů 54 druhů. Nejvíce vrabců polních (30), kachen divokých (29), ježků západních (21), poté vlaštovek obecných, srnců obecných, rorýsů obecných, poštolek obecných a kání lesních. Jako každý rok, tak i loňský rok tvořila největší procento z přijatých živočichů mláďata, kterých přijali 126. Kvůli zranění se do stanice dostalo 81 živočichů, v důsledku vysílení 14 a 6 se jich podařilo odchovat. V loňském roce vypustili 159 živočichů, 68 se jim i přes velkou snahu nepodařilo zachránit. Stanici navštívilo více jak 6000 lidí, převážně dětí v rámci školních výletů.