Jdi na obsah Jdi na menu

Výlet

Obecní výlet do hřebčince

Již třetí rok po sobě zorganizovala knihovna ve spolupráci s obcí takový "obecní" výlet. 

18. června se všichni zájemci shromáždili v 8.45 ráno na návsi a autobus je dopravil před bránu Zemského hřebčince v Písku. Krásné budovy pocházejí z roku 1902, kdy je zde nechalo rakouské mocnářství vystavět pro své vojsko, respektive vojenské koně. Roku 2010 byl celý komplex prohlášen Národní kulturní památkou.

Průvodce nám dělal pan doktor Sedláček, zvěrolékař a bývalý ředitel hřebčince. Vitální senior s velkými znalostmi a láskou ke koním nám mnoho vysvětlil i zodpověděl spoustu dotazů. Dozvěděli jsme se něco o historii nejen hřebčince, ale i chovu koní v Čechách a také například zjistili, jak se koně rozdělují podle barvy a dalších znaků - kdo je vraník, kdo plavák, ryzák, palomino, bělouš či grošák.
Svou historii má i socha koně na nádvoří, jejímž autorem je známý český sochař Josef Václav Myslbek, mj. tvůrce jezdeckého pomníku sv. Václava na Václavském náměstí v Praze.
Postupně jsme si prohlédli stáje, obrovskou jízdárnu i část venkovního areálu. Na závěr jsme se na nádvoří společně vyfotili a vyrazili k domovu. Cestou jsme se ještě zastavili na malé občerstvení u Podolského mostu a obhlédli letošní stav vody na přehradě. :)
Počasí se i tentokrát vyvedlo a 17 dětí a 16 dospělých si výlet užilo. Jen jsme trochu litovali, že se děti nemohly ve stájích na některých koních trochu povozit...